Overview

Edinburgh Waverley Station has existed for over 170 years and is situated in the centre of the city between the old town and the new town.  It plays a vital role in Scotland’s commercial success in addition to serving as a transport hub for thousands of visitors to the capital every day. In a £130 million investment programme, the station has been transformed to create an environment that meets the changing needs of passengers whilst preserving the rich heritage of the city.

As part of the redevelopment, we were approached by Network Rail to re-create the signage in this traditional station in Edinburgh, completely overhauling the wayfinding across all platforms, main entrances, and concourses in keeping with the setting whilst modernising the passenger experience.

 

Modernising The Passenger Experience

We were appointed as we had demonstrated competency on multiple rail projects in the past. We offered expert advice on the wayfinding design through a solid understanding of the customer journey and our specialist wayfinding consultants got to work straight away by surveying the site and taking on an advisory role to Network Rail.

Working alongside Lawrence Creative, a brand development consultancy, we designed, planned, manufactured, and installed a comprehensive signage scheme. To minimise disruption to passenger flow, installation was carried out on a series of nightshifts. However, isolation was still required under possession, meaning that some planned disruption was necessary to provide a safe, traffic-free worksite for activities to be carried out.

 

No Job Too Big

In addition to a variety of traditional wayfinding signs, the main concourse areas received six large four-sided suspended cubes, each one hanging from the existing steelwork and roofline. With health and safety considerations always being at the forefront of any project we carry out, these structures required a significant suspension system. This was specially designed for the site to support and level the cubes and the suspension mechanics of each one had to be approved by a structural engineer.

Always thinking ahead, a safety allowance was factored in to ensure that any future additions or features could be incorporated without risking the integrity of the suspension method. The whole project was completed within a 6 month timescale from the first consultation to final installation. 

 

Let's Make An Impact Together

Speak to our experts and discover how Merson Group can work with you on your next project.

Gavin McMurray

Chief Customer Service Officer
Untitled(Required)

Projects Contact

Gavin McMurray

Chief Customer Service Officer

Let's Make An Impact Together

Gavin McMurray

Chief Customer Service Officer
Untitled(Required)