London Luton Airport go for a New Visual Identity
This month’s featured project is London Luton Airport (LLA); a great example of how a bespoke signage upgrade can help transform a building into a unique public space. Thanks to a £110m investment, LLA is going through an exciting period of development, including extending and upgrading the terminal building, a new multi-story carpark and improving transport routes in and around the airport. The transformation is designed to meet the demands of growing passenger numbers whilst also enhancing their experience. LLA is seeing the fastest rate of passenger growth across London Airports and a report by Oxford Economics reinforces the importance of these works, by predicting that it could add up to an extra 10,000 jobs and £1b per year to the economy by 2030.

Having been working with LLA for just over a year, we had already delivered illuminated signs in the arrivals zone and numerous smaller works as part of our position on the Reactive Signage Framework. By developing a strong working relationship with the airport’s operational team, we were delighted to then be awarded the contract to design, manufacture and install a large external feature sign. Initially, when asked to tender for this large signage project we saw the biggest risk being the scale and location of these signs. However, by drawing on the experience of our estimating and design team, and their learnings from previous projects, we were pleased that soon after presenting our proposition we were awarded the contract. What did prove to be one of the biggest challenges however, was the wiring….

For the design, the client initially specified solid white wording that would sit alongside a logo and this would be created by using colour change LED’s. The logo would be set to a bold white by day when the interchangeable colours can’t be seen, allowing the colour change feature to truly take effect in the evening. Our breadth of experience was key to deliver this, and by pulling on our in-house resources to optimise the design, we presented and agreed a solution with the client that delivered the most effective aesthetic output; having both colour change and white LED’s for both the letters and the logo. This meant challenges ahead for the installation crews due to a much greater volume of wiring. In order to gain the right access and ensure all of the appropriate testing was carried out, this stage of the project had to be well coordinated, with teams working around the clock to ensure minimal disruption.

The final result is a design that is not only impactful visually, but also one that was delivered on time and that met the clients vision.

We are delighted to contribute to this transformation and look forward to more projects like this soon.

In the mean-time you can take a look through some of our other projects here.
Back